Skydda barnen mot solen

Något som är särskilt viktigt att komma ihåg när man ska åka på semester med familjen till en plats längre söderut är att planera för olika sätt att skydda barnens hud mot solens starkare strålar. Barn är nämligen särskilt känsliga mot solen, och om man har varit på solsemester som vuxen vet man att det är lätt att bränna sig även om man inte är lika känslig som dem. Barn har inte ett lika bra pigmentsskydd som vuxna, och om man utsätts för allt för mycket sol när man är liten kan det leda till hudförändringar när man sedan växer upp. Som förälder har man därför ett ansvar att inte bara skydda sitt barns hud mot solens strålar, utan också att lära dem att ta vara på sin hud och skydda den mot solen, så att de bevarar de vanorna i vuxen ålder.hat-89337_960_720

Barn som är under ett år gamla bör inte vistas i direkt solljus alls. Ska man resa söderut med ett så litet barn måste man därför ha med sig ett parasoll, ett soltält eller ett UV-skydd till barnvagnen som de kan ligga under, liksom kläder som täcker kroppen och en solhatt som täcker huvudet. Även äldre barn bör bära hatt, kläder och solglasögon när de vistas i solen. De områden av huden som inte täcks av kläderna kan skyddas med solkrämer med hög solskyddsfaktor. Om barnen badar, vilket är mycket sannolikt om man är på solsemester, bör man vara noga med att smörja in barnen igen efter att de har torkat. Allra helst ska barnen inte vistas i solen när den är som starkast, det vill säga mellan klockan 11 och klockan 15. Man kan enkelt lära barnen när det är säkert att vistas i solen genom att be dem titta på sin skugga. Om skuggan är kort, är solen stark, men om skuggan är lång är solen inte lika stark, och det är säkrare att vistas i solen.

Dessa tips och råd gäller självklart även när barnen vistas utomhus i trädgården hemma, även om den svenska solen inte är fullt lika stark som den ofta är lite längre söderut på jordklotet. Se också till att som vuxen smörja in dig ordentligt med solskyddsfaktor innan du lägger dig för att steka i dina utomhusmöbler – man blir inte immun mot UV-strålar bara för att man blir äldre.