Upplev Italien med hela familjen

Italien är känt för mycket. Mat, vin, fotboll, historia, konst, litteratur – ja, det spelar egentligen ingen roll vilket intresse du har. Italien har något att erbjuda oavsett! Det är ett land som lämpar sig för både romantiska äventyr och sköna familjeäventyr.

Vinprovning i Italien

Italien är ett av de länder med längst dokumenterad vintradition. Forskare tror att vintraditionen i Italien började redan år 2000 före Kristus. Vinkärl som hittats har kunnat dateras till åtminstone 600 före Kristus. Det finns med andra ord en lång historia bakom italienska viner som börjar innan Romarrikets skapande.

Italiens vinproduktion var fram till mitten av 1900-talet ganska kaotisk. Alla typer av viner producerades, utan någon kravstandard eller något regelverk. Det innebar att kvaliteten varierade enormt. I dag finns det ett övergripande system för att rangordna och kategorisera olika viner. Primärt används italienska druvsorter.

Mat som nästan alla gillar

En fördel med Italien är maten. Pizza och pasta är något som i princip alla gillar i någon form, och att äta italiensk mat i Italien är storslaget. Så klart är inte pizza och pasta allt. Det finns till exempel massor av vegetariska och veganska alternativ då grönsaker används flitigt.

Risotto finns i nästan lika många varianter som pizza. Det finns risotto med gorgonzola och päron, svamp, köp, fisk och mer. Beroende på var i Italien du befinner dig finns det olika lokala specialiteter. Generellt är maten lite tyngre och kraftigare i norra Italien, och tvärtom i de södra delarna.

Fotboll med serie A

Serie A är Italiens högsta fotbollsliga och något som många svenskar drömmer om att kunna se live. Med lite god planering behöver inte besök på en fotbollsmatch bli jättedyrt. Är du eller någon annan i familjen ett fotbollsfan, bör ni definitivt se över möjligheterna att kunna se en match live i Italien.