Aktiviteter för barn i Stockholm

Både ”infödingar” som är födda och uppvuxna i Stockholm, och familjer från hela landet, gör sannolikt minst en gång under barnens uppväxt en utflykt till Sveriges huvudstad. Det finns mycket att uppleva där, men några aktiviteter lämpar sig särskilt väl för familjer, då både barn och vuxna kan uppskatta dem.

En sådan upplevelse är Naturhistoriska riksmuseet och Cosmonova. Naturhistoriska riksmuseet är ett geologiskt och biologiskt museum som grundades redan år 1819. Här kan barn och vuxna ta del av utställningar om allt från människokroppen till livets utveckling (inklusive dinosaurier) och klimatet och dess framtid. Det som lockar allra mest är dock kanske Cosmonova, som ryms inuti museet. Cosmonova är en IMAX-biograf, och hittills den enda kupolformade IMAX-biografen i Sverige. Det är också ett av Europas främsta planetarier. Här kan man uppleva allt ifrån att susa fram över Amazonas djungler till att utforska rymden.1280px-Naturhistoriska_Riksmuseet_Stockholm_(2010)

Om man tycker sig ha fått tillräckligt med allmänbildning till livs, och barnen behöver leka av sig efter en lång filmvisning, kan man ta med dem ut till Kista och O’Learys, som är det bästa stället för att åka gokart i Stockholm. Här hittar man nämligen Europas mest moderna gokartanläggning, på en inomhusbana som täcker 4 000 kvadratmeter. Man kör med miljövänliga elbilar, som har en toppfart på 60 kilometer i timmen.

Ett annat klassiskt besöksmål för familjer i Stockholm är Gröna Lund, och här kan barnen verkligen leka av sig. Fördelen med Gröna Lund är att nöjesparken med sina två områden har något för barn i alla åldrar, från attraktionerna för de allra minsta i ”barndelen” av parken, till de större, lite läskigare attraktionerna i ”vuxendelen”. För övrigt är Djurgården något av ett Mecka i Stockholm när det gäller barnvänliga aktiviteter. Här hittar man nämligen förutom Gröna Lund också Skansen med Skansenakvariet, Aquaria och Junibacken. På Skansen och vattenmuseet Aquaria får barnen uppleva djurlivet både i Sverige och runt om i världen, genom återskapade miljöer som tropiska hav och regnskog (på Aquaria) och genom att se levande djur som älgar, rävar och lemurer (på Skansen och Skansenakvariet). På Junibacken kan barnen uppleva Astrid Lindgrens värld på riktigt, och träffa idoler som Pippi Långstrump.