Reselekar för barn och vuxna

När man ska resa länge i bil med barn räcker ibland inte alla serietidningar, böcker eller filmer i världen på läsplattan för att barnen ska vara roade under hela åkturen. Ibland kräver de helt enkelt uppmärksamhet och lite interaktion från sina föräldrar, och det är ett perfekt tillfälle att leka någon av dessa reselekar.

En klassisk lek för att fördriva tiden är till exempel 20 frågor. Leken går till så att en person tänker på någon i sitt huvud – en fiktiv person, en levande person eller en död person, det spelar ingen roll. Alla andra som leker får sedan turas om att ställa ja- och nejfrågor till personen, för att försöka lista ut vem det handlar om. Man kan till exempel fråga just ”Är det en verklig person?”, eller ”Är det en kvinna?”. Ju närmare målet man kommer desto mer specifika blir frågorna. Man frågar tills någon kommer på svaret, eller så får alla gissa när man har ställt 20 frågor.family-932245_960_720

En annan lek som passar perfekt för bilresor är resebingo. Det kräver dock lite förberedelse, då man redan innan måste skapa en bingoplan för alla som ska åka i bilen. Den kan till exempel bestå av ett rutnät med 4×4 rutor, som alla representerar något man troligen kommer att kunna se under resans gång, till exempel en ko, en häst, en lastbil, en gul bil och så vidare. När man ser någon av dessa saker får man kryssa för motsvarande ruta, och den som först har hittat alla saker får ropa ”bingo”.

Något som inte behöver förberedas, så länge man har en mp3-spelare med hörlurar med sig, är en lek som kan kallas Nynna låten. Den går helt enkelt ut på att en person sätter på en låt som de lyssnar på med hörlurar, och nynnar den högt. Alla andra ska sedan försöka gissa först vilken låt det är.

När man till slut har kommit fram till sitt resmål är barnen antagligen fulla med spring i benen efter att ha suttit still så länge. Föräldrarna kanske dock snarare känner sig stela och trötta, något som kan leda till skador och sträckningar om man inte är försiktig när man börjar springa runt och leka kull eller kurragömma med barnen. Om olyckan skulle vara framme, och man råkar ut för ett ryggskott eller en muskelsträckning, bör man kontakta en naprapat när man kommit hem igen. Du hittar en naprapat i Stockholm på Naprapatmats.se.