Charter eller inte?

Fördelarna med charter är att det är enkelt, du köper en resa där allt ingår. Du slipper boka biljetter och hotell separat, istället sköter du allt via ett resebolag. Flyget går direkt till det bokade semestermålet och du slipper på så sätt försenande mellanlandningar. Bolagen äger oftast hotellen eller har långtidskontrakt vilket gör att boendekostnaderna på semestern kan bli lägre om du bokar en charterresa än om du själv letar och bokar hotell. När du gör din bokning via ett resebolag kan du även ofta bestämma hur många måltider som ska ingå i priset. Du kan hyra bil i god tid före avresan och om du reser med barn kan du få hjälp med aktiviteter i anslutning till hotellet som researrangören ordnar.

 

Långa charterresor

efruso2.seFör dig som av någon anledning planerar att bosätta dig utomlands mer permanent, kanske för studier eller arbete finns en del saker att tänka på innan flyttlasset går. Vid boende utomlands under ett år eller längre måste du anmäla detta till Skatteverket, det gör du lättast genom att fylla i en blankett som finns på deras hemsida. Generellt sett är det enklare att bosätta sig inom EU eller i något av våra nordiska grannländer. Även du som vill vara borta länge, men inte vill flytta permanent, har möjlighet att åka på en charterresa. De stora resebolagen arrangerar resor med charter som sträcker sig upp till ett halvår. Populära orter för en riktig långsemester, eller för dig som vill bo halvårsvis utomlands är Kanarieöarna och Mallorca. Om du vill vara borta länge och behöver ta med saker så kan du välja en flyttfirma som specialiserat sig på just utlandstransporter, hör med dem och undersök vilken firma som passar dina behov och din ekonomi bäst.

Resegaranti på charterresan

Om din resa av någon anledning blir inställd har du ofta ett större skydd om du bokat en charterresa än om du själv letat upp resan. Stora resebolag tar ett helhetsansvar och betalar ut ersättning om större förändringar inträffar. Om olyckan är framme och du blir sjuk eller om en naturkatastrof inträffar kan du vända dig till resebolaget. Bokar du flyget själv och flygbolaget skulle gå i konkurs under din semester riskerar du att få förlora pengarna. Reseföretag har garanti på sina resor för att detta inte ska hända. Väljer du din charterresa med all inclusive betyder det att allt ingår och ni behöver inte ens lämna hotellområdet om ni inte vill. Förespråkarna gillar att det är en lugn och skön semesterform som inbjuder till avkoppling. Många gillar att man på förhand vet hur stor kostnaden blir. Motståndarna är de som vill ha ut mer av sin semester än att ligga vid poolen och sola. För de som själva vill leta upp små pärlor till kvarterskrogar, ha en aktiv semester och göra fler utflykter. Men även om du bokar en charterresa, har du ju möjlighet att uppleva det lokala utbudet och är inte bunden till hotellområdet. För er som vill resa bort med barnen över lovet bara för att sola, bada, vila och umgås kan all inclusive vara ett riktigt bra alternativ, då hotellen ofta har mat som barnen gillar och dessutom har de flesta resebolag numera barnklubbar. Annars kan ni boka en resa utan all inclusive, det finns en charter för alla typer.