Barnvänliga resmål

Att skaffa barn behöver inte betyda att de äventyrliga åren på resande fot är över. Många tror att småbarnens inträde i familjen automatiskt betyder att romantiska resor utomlands byts ut mot småbarnsskrik på hemmaplan. Sanningen är att det går utmärkt att ta med sig sina barn på resa även om de är i lägre åldrar. Det enda som krävs är lite mer planering för att resan ska bli så lyckad som möjligt. Kanske är det inte någon smart idé att ta en sista minuten till Ayia Napa eller backpacka i Asien – men det finns gott om resmål som passar perfekt för småbarnen.

Ett av de bästa resmålen i Europa för barnfamiljer är Holland. Det är ett land som ligger i västra Europa, omringad av större turistmål som Storbritannien och Frankrike. Ändå är Holland en underskattad pärla som är särskilt bra för den som vill ha ordning och reda på resan. Holland har en bra infrastruktur som fungerar som den ska, liksom punktliga buss- och tågavgångar. Det gör att barnen slipper vänta på kalla hållplatser i onödan. Framför allt finns här många aktiviteter för hela familjen. Amsterdam är ett givet stopp med mycket för både de stora och små, men om ni söker er utanför huvudstaden – som Waddenöarna – kan ni hitta era egna pärlor.

Family on beach

Om ni föredrar ett sydligare klimat är södra Frankrike en barnvänlig destination. Franska Rivieran – med Nice som största stad – är visserligen något som människor i alla åldrar kan uppskatta, men för föräldrar kan det bli en dyr affär att hitta mat och boende åt en hel familj i denna lyxiga stad. Då är en mindre stad som Avignon att föredra. Här kan ni kombinera ett vackert landskap med överkomliga priser på logi.

Även om Frankrikes sydkust ofta utlovar sol året runt kan det vara lite regnigt på vintern. Då kan Marocko vara ett bättre alternativ om det är sol ni är ute efter. De flesta barn är förtjusta i solsemestrar med badande i pool och hav och ett resmål som Tanger på Marockos kust, dit det går att åka med båda tåg och flyg, kommer garanterat att fylla solkvoten.