Avbeställningsskydd eller inte?

Hela familjen bokade redan i vintras en två veckor lång semesterresa till ett tropiskt paradis. Barnen har inte pratat om annat sedan dess, mamma och pappa har planerat och packat, och det börjar äntligen närma sig avresedatum. Men då börjar pappa känna av illamående, och håller kanske på att bli sjuk. Är resan förstörd? Det beror på om resan är bokad med avbeställningsskydd eller inte.

Det finns flera sätt en resa kan omfattas av avbeställningsskydd. Det viktiga innan man bokar en resa är dock att man inte bara antar att man på något sätt omfattas, utan verkligen kontrollerar att så är fallet. Vissa bankkort har till exempel ett avbeställningsskydd kopplat till sig, men det är inte säkert att avbeställningsskyddet gäller för alla resenärer bara för att resan är betalad med kortet.fever-310721_960_720

Många antar även att hemförsäkringen ska täcka liknande fall, men oftast måste du betala extra för att ett reseskydd ska ingå i hemförsäkringen. Även då är det inte säkert att reseskyddet täcker avbokningar.

Slutligen finns också alternativet att köpa ett avbeställningsskydd från researrangören i samband med att man bokar resan. Dessa är dock ofta ganska dyra, och om man är en familj som reser ofta kan det därför löna sig att betala för ett tillagt reseskydd i hemförsäkringen – det täcker ju alla resor familjen gör, och inte bara en specifik resa, som researrangörernas avbeställningsskydd.

Det scenario som beskrevs ovan – att en familjemedlem plötsligt blir sjuk – är den vanligaste anledningen till att människor avbokar sina resor. Det man måste tänka på i dessa fall är dock att man måste kunna visa upp ett läkarintyg för att få ersättning från sin försäkring eller för att avbeställningsskyddet ska gälla. I läkarintyget måste datum för diagnosen ingå, liksom datumet då den behandling eller undersökning gjordes som är grunden för läkarens beslut att avråda en från att resa. Många försäkringsbolag och researrangörer har dessutom ganska strikta regler för vad de klassar som en ”akut sjukdom”, vilket krävs för att man ska få avboka resan. Kort sagt gäller det att veta vilket skydd man har och vilka regler som gäller för det skyddet innan man bokar en dyr familjeresa.