Hitta det perfekta hotellet på resan!

När det äntligen är dags för semester vill du självklart hitta det ultimata hotellet för din resa. Vad ska du tänka på när du bokar hotell?

Äntligen semester!

Den första fråga som du måste ställa dig är vad du önskar få ut av semestern: rekreation, kultur eller äventyr? Eller en semester som innehåller lite av varje? För vissa är hotellet bara en sovplats, för andra är hotellet ett skönt hem som de gärna spenderar tid i. Om du vill kunna resa mycket när du gått i pension bör du börja pensionsspara så snart du kan. Då har du råd att både upptäcka världen och spendera den kallaste årstiden på varmare breddgrader.

Rekreation

Om du främst önskar rekreation och åker på semester för att vila upp dig, kan du antingen satsa på charter eller ett hotell i lantlig miljö. Det som är skönt med charter är att du får ett helt paket, både hotell och flyg i ett. Charter är också ofta en ganska billigt alternativ, särskilt för en barnfamilj. Du hittar enkelt sista-minuten-resor och ibland kan du få ett finare hotell för en billigare peng. Men, charter är charter. Det är inte säkert att en chartervecka verkligen blir avslappnad, då charterhotell brukar ligger vid en fullknökad strand och en livlig shoppinggata, ofta bredvid andra charterhotell och restaurangen är mer livlig i verkligheten, än på bilderna i reklamen.

Om du verkligen behöver rekreation kan du antingen välja ett mindre och lite dyrare charterhotell eller boka ett hotell på en mindre ort – antingen i Sverige eller utomlands. Om du har möjlighet att resa utanför säsong kan du ofta hitta riktiga pärlor till ett överkomligt pris.

Cityweekend

Om du önskar en helg eller vecka i en storstad som London, bör du boka resa och boende separat – det ger dig mycket större möjlighet att hitta både bra flyg, tåg eller buss, och ett passande hotell. Det är många som bokar ett billigare hotell som inte ligger centralt och tänker att de är ekonomiska – vilket inte alltid blir slutresultatet. Problemet med ett icke centralt hotell är att du behöver förflytta dig från hotellet in till centrum, vilket både är en kostnad och tar tid. Ett annat problem med ett icke centralt hotell är att du ofta känner dig tvingad att vara kvar ute på stan hela dagen – vilket också är en kostnad. Om du istället bor så centralt som din ekonomi tillåter, kan du enkelt gå upp på rummet och vila på eftermiddagen – och sedan åter gå ut på kvällen. Du behöver inte spendera lika mycket pengar på pendeltåg och buss, då du kan promenera eller bara åka tunnelbana mellan några centrala stationer – vilket blir billigare.

Äventyr

Om du längtar efter äventyr är det snarare platsen, än hotellet som du ska fokusera på. Om du har liten budget, men god kondition, kan du ofta hyra cykel och ta dig runt i både stad och natur på ett aktivt och billigt sätt. Om målet är att bestiga ett berg eller hoppa bungy jump, bör kan boka hotell med möjlighet att hyra bil.