Att resa med husdjur

En familjemedlem behöver inte bara räknas som vuxna eller barn. Det kan även röra sig om ett husdjur som kan behöva följa med på sommarsemestern eller till släktingarnas julfirande. Att resa med ett djur kräver emellertid både pappersjobb och en hel del planering för att slippa göra djuret stressat. För det första krävs ett pass för utlandsvistelse, men A och O är att själva resan är bekväm för djuret, som annars kan få men för livet.

Regel nummer 1 – res inte för ofta

Bara för att du själv är en globetrotter som kanske inte ens har någon fast bostad, är detta inte det idealiska levnadsförhållandet för ett djur. Ett djur behöver rutiner, trygghet och välkända dofter omkring sig för att inte utveckla konstiga eller aggressiva beteenden som i sin tur kan leda till många veterinärbesök. Ta därför inte för vana att resa runt med ditt husdjur flera gånger om året, utan skaffa hellre en pålitlig hund-, katt-, eller djurvakt. Kortare sträckor går an, men att resa långväga med en hund, katt eller annat djur är inte att rekommendera med tanke på att många djur också blir åksjuka.

Vaccineringar och intyg

Förutom ett giltigt djurpass, måste ditt husdjur också ha gått igenom de vaccineringar som krävs för att resa in i olika länder. Detta är både kostsamt och tidskrävande och priset för alla vaccineringar kan överstiga flera tusen kronor och pågå i drygt ett halvår innan allt pappersjobb är färdigt. Var därför ute i god tid och gör detta så fort som möjligt, helst när ditt djur fortfarande är ungt. Väntetider för vaccinering mot exempelvis rabies och liknande har dock kommit att kortas ned och att resa med ett djur inom EU har också förenklats.

Tänk på att ditt djur från riktigt ung ålder behöver chipmärkas och dessutom gärna inneha en tatuering för avläsning för de platser där det inte existerar någon chipläsare. Man kan som djurägare också skaffa en egen chipläsare som förenklar tullprocessen.

Det första du måste göra om du reser med ett djur, är att kontrollera det landets krav, i vilket du vill föra in djuret. Ska du endast ta med djuret på ett flyg mellan Stockholm och Kiruna räcker det med id-handling och microchip men då det är ett flyg bör du även kolla upp hur ditt djur kan transporteras utan att bli vettskrämt när planet lyfter och landar. Ska du resa inom det egna landet är hellre bil eller tåg att rekommendera, vilket känns bekvämast för djuret. Du är också närvarande på ett annat sätt än på ett flygplan.

Karantän

Om du exempelvis bor utomlands eller ska vistas länge i ett annat land, kan ditt djur vara tvungen att sitta i karantän – speciellt om det rör sig om ett högriskland. Thailand och Brasilien utgör exempelvis sådana länder. Det kan då röra sig om 4 månaders karantän i landet plus 2 månader på hemmaplan. Tänk således efter innan du beger dig iväg med ett husdjur.